Skip to content

Rozhovory

Intolerance v rádiu Olomouc

Foto: Tomáš Sedláček

https://olomouc.rozhlas.cz/skupina-intolerance-predstavila-nove-album-muj-svet-8002995?fbclid=IwAR3Bo8pOOdS_BaD51VksqcPIdaJxXDgGdpFSkiIO-VYWYDzGbbxDEvwubso#volume

 

Intolerance – rozhovor pro časopis Spark

INTOLERANCE

INTOLERANCE vznikla už před více než čtyřiceti lety, zůstává v kapele stále někdo z pamětníků zakladatelů?

Jediný pamětník založení kapely zůstává už jen Jenda Fojtík, leader kytarista, zpěvák a zároveň skladatel většiny vlastních skladeb. Zbytek kapely, kromě bohužel v rockovém nebi již působícího Ivana, kterého zastupuje jeho synovec Michal, je spolu prakticky 30 let. Převedeno na manželství výdrž -až až- ne?

Když srovnáte hudební poměry na začátku vaší kariéry a dnes, kde vidíte největší rozdíly?

Poměry v osmdesátých letech a dnes jsou absolutně nesrovnatelné. Ať už se to týká nástrojů, aparatury nebo dostupnosti nahrávek. Dříve si fanda za běžnou výplatu koupil maximálně 3 až 4 metalová LP a to byl zbytek měsíce o chlebu a vodě. Poslouchali se xkrát překopírované nahrávky na kazetách a my se mnohdy jen domnívali co to tam ti muzikanti hrají. Dnes stačí pár kliknutí a máme objednáno. Ať už se to týká aparátu nebo stažené muziky v super kvalitě. Dnes to zní pomalu komicky, ale dříve se slušný aparát pašoval ze západu, samozřejmě za obrovské prachy a s velkým rizikem. Dnes chci to nebo ono a stačí jen hledat na netu. Z druhé strany, vzhledem k nedostupnosti i omezením díky železné oponě byl po muzice absolutní hlad. Takže lidé hodně navštěvovali živá vystoupení a člověk pokud měl to štěstí jako my a na jeho produkce bylo vesměs vyprodáno, tak zažíval pocit absolutního štěstí, naplnění a jakési rebélie. To dneska úplně není. Lidé mají obrovské možnosti volby zábavy. Každý si (alespoň zatím) může dělat co chce.

Letos by mělo vyjít vaše nové album „Můj svět“. O čem bude tematicky vyprávět?

Nové album je v podstatě výpovědí o životě. Najdeme tam i starší nápady, které by odhalili opravdu jenom fajnšmekři, ale v úplně novém hávu s využitím možností jak zvukových, technických tak lidských.

Snažíte se při psaní nové tvorby inspirovat novými trendy v rock a metalu?

Jelikož při tvorbě nového CD nejvíce spolupracovali naši kytaristé Jan a Michal, podařilo se nám vytvořit dobrý mix klasického rockového či metalového jádra, na které jsme nabalili spoustu moderních trendů. Také moderní způsoby nahrávání nám otevřeli brány k možnostem, o kterých jsme v našich začátcích mohli jenom snít.

Co vás i po dlouhých letech harcování po klubech, sálech a zábavách stále motivuje k další činnosti?

Je super, že za ta léta jsou to už generace fanoušků, kteří na nás stále jezdí a ještě víc je super, že mladý potěr, který z těchto parádních lidí vzešel, na nás jezdí taky a vidíme jak si ty naše věcí zpívají. To potěší nejvíc. A asi to i vypovídá o tom, že ta muzika je čitelná jak pro starší generaci, tak pro mlaďochy a to nám dává ten správný drive jet dá a dál.

Intolerance v TV Rockparáda – klip „Země je ze dvou půlí“

Intolerance a nové CD „Můj svět“ ve Fajn Rock Music

Středa – INTOLERANCE jsou třeba

https://www.casrock.cz/porady/streda-je-treba/streda-intolerance-jsou-treba/

 

Citron, Bastard, Intolerance, 16.04.2016 Športová hala Březolupy, Česká republika

http://hellmagazine.eu/reportaz_2016-04-16_citron.html

 

15.04. 2016 – Intolerance, Bastard, Citron – Bedřichovice nad Temží, ulice Jižní

ANDĚLSKÁ MUZIKA V KULISÁCH LONDÝNA aneb CITRON VOL. 2

http://www.metal-line.cz/clanky/rubriky-kapel/citron/15-04-2016-intolerance-bastard-citron-bedrichovice.html

 

into_pokrti_album

 

 

intolerance1intolerance2

valasske_rockovani

znovu_na_scene